martes, 30 de junio de 2015

Abecedari retallable

Per formar paraules. O el que es vulgui. No t'obligaré pas, és clar. ;-)

Tutankamon i Cleòpatra

Arran d'un projecte, vaig elaborar aquesta fitxa que, finalment, no vaig poder usar. Però penso que, en el futur, es pot usar com a exercici de comprensió lectora. Els textos són adaptacions de wikipedia. 

Decimals

Exercici de decimals per a cinquè.

La llum

Exercicis sobre la llum. Sisè.

Mots encreuats sobre la llum

Mots encreuats sobre la llum, amb solucionari. Sisè.

Cèl·lula

Mots encreuats sobre la cèl·lula.

Cèl·lules i éssers vius

Un control per a cinquè.

lunes, 29 de junio de 2015

Llum i so

Descripcions

Fitxa per treballar les descripcions i l'estructura d'un text en paràgrafs.

Introducció a la Història

Es tracta de retallar les imatges (potser, plastificar-les) i repartir-les entre l'alumnat amb una miqueta de blu-tack. La mestra divideix la pissarra en les etapes històriques (Prehistòria, Edat Antiga, Edat Mitjana, Edat Moderna i Edat Contemporània). A continuació, cada nen i nena ha de classificar la imatge o imatges que els hagi tocat. Es pot corregir entre tots, i després fer un mural amb cartolines perquè quedi més permanent.

Vaig aprofitar també per fer-los reflexionar si pensen que, avui dia, vivim en una època de grans canvis i que, potser en el futur, els historiadors marcaran entre el segle XX i XXI una nova frontera entre diferents edats.

Eix cronològic de les etapes de la Història

Etapes de la prehistòria

Graella per omplir les característiques fonamentals de les principals etapes de la Prehistòria.

Paleolític

Joc de preguntes i respostes del Paleolític. 

En els següents fulls, hi ha un reguitzell de preguntes i respostes sobre el Paleolític. El joc consisteix a repartir de forma aleatòria les preguntes i les respostes entre l'alumnat, de manera que cadascun d'ells hagi de localitzar al company que tingui, o bé, la resposta corresponent a la seva pregunta, o bé, a l'inrevés, la pregunta que correspon a la resposta que li hagi tocat.

Es pot repetir l'activitat diverses vegades, fixant-nos en què no els toqui la mateixa pregunta o resposta. Prèviament, és clar, haureu de retallar les preguntes i respostes. Potser, millor plastificar-les.
 

Prehistòria i etapes de la Història

Joc sobre la Prehistòria i les etapes de la Història.

Es formen quatre grups: Etapes de la Història, Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls. Cada grup ha de pensar cinc preguntes sobre el seu tema (Paleolític, Edat dels Metalls, etc) i escriure-les en el segon full. I en el primer, han de respondre-les.

Un cop fet això, el full de preguntes ha de passar a un altre grup, que haurà d'anotar les respostes en la graella (primer full, que sempre roman al mateix grup); així fins que hagin donat la volta les preguntes dels quatre grups.

Com a mínim, cal imprimir tants fulls com grups hi hagi, en aquest cas quatre. (Segons com, després caldrà fotocopiar les preguntes i respostes donades perquè tothom tingui l'activitat).

Vaig recomanar-los que les qüestions anessin de més fàcils a més difícils, i que tots els membres del grup proposessin almenys una pregunta. Al final, es corregeixen les preguntes entre tots.

Prehistòria i etapes de la Història


Vols gaudir de més recursos, idees i activitats per a les teves classes? Uneix-te a la pàgina de facebook. I no t'oblidis de subscriure't al blog per rebre totes les actualitzacions.


Un control de la Prehistòria i de les etapes de la Història. Cinquè.

Electricitat i magnetisme

Joc de preguntes sobre electricitat i magnestime, per a sisè.

En els següents fulls, hi ha un reguitzell de preguntes i respostes sobre l'electricitat i el magnetisme. El joc consisteix a repartir de forma aleatòria les preguntes i les respostes entre l'alumnat, de manera que cadascun d'ells hagi de localitzar al company que tingui, o bé, la resposta corresponent a la seva pregunta, o bé, a l'inrevés, la pregunta que correspon a la resposta que li hagi tocat. Es pot repetir l'activitat diverses vegades, fixant-nos en què no els toqui la mateixa pregunta o resposta.

Prèviament, és clar, haureu de retallar les preguntes i respostes. Potser, millor plastificar-les.

Electricitat i magnetisme

Un control per a sisè d'electricitat, magnetisme i so.

Aliments i nutrients

Fitxa per relacionar cada aliment amb el seu, o seus, nutrients corresponents i amb la funció de cadascun dels nutrients. Per a sisè.

viernes, 26 de junio de 2015

El Parlament de Catalunya

Qüestionari sobre el vídeo El Parlament de Catalunya. Malauradament, a internet, hi ha penjat un vídeo més antic.  Jo el vaig passar amb un DVD més modern. Amb tot, aquí deixo el qüestionari:

Unes xancletes per a una tapa d'àlbum

La finalitat és aconseguir unes xancletes d'aquest tipus:
La idea és del web Més que tapes.
I aquí teniu les plantilles per a les xancletes:

Alguns tipus de poesia

Alguns tipus de poesia: galindaines, cal·ligrames, acròstics, versos encadenats, poemes diàleg. Presentació feta amb diverses fonts (veure al final).


També vaig elaborar aquestes dues fitxes a mode de guia per aprendre a escriure poesia. Tot i així, mai no les vaig usar com a fitxes -sí com a guies per mi-, però potser a algú li són útils.


Tant aquestes fitxes, com la presentació anterior, les vaig dissenyar emprant com a fonts d'informació els enllaços següents:

Gràcies a tots!

Divisions amb decimals al dividend

Una fitxa amb cinc divisions amb decimals al dividend.

Govern de Catalunya i organització territorial de Catalunya i Espanya.

Fitxa/control sobre el Govern de Catalunya, i l'organització territorial de Catalunya i Espanya. Per a cinquè.

jueves, 25 de junio de 2015

Bingo sobre el Govern de Catalunya

Un bingo sobre el Govern de Catalunya, el Parlament i l'organització territorial de Catalunya i Espanya. Per a cinquè.

Mandales

Una col·lecció de quinze mandales pels petits.

Funció de nutrició

Una activitat sobre la funció de nutrició. En el fons, no es tracta res més que d'unir preguntes i respostes. El que passa és que el full de preguntes el té un alumne, i el de respostes un altre. Entre tots dos, han de buscar la resposta i/o pregunta corresponent. Poden escriure les preguntes i/o respostes o marcar-les només amb la lletra o número que pertoqui en cada cas.


A continuació, la relació correcta de preguntes i respostes:

martes, 23 de junio de 2015

Digestió i respiració

Control fet per a sisè sobre la digestió i la respiració.

Fitxa català calaix de sastre

En aquesta fitxa feta per a cinquè es treballa:
  • La essa sorda i sonora
  • Finals de paraula amb p/b, t/d, g/c 
  • Els diftongs i dígrafs
  • La separació sil·làbica
  • Els determinants
  • I les frases fetes. 
Control Repàs Català

Els vertebrats

Preguntes sobre els vertebrats. Aquesta fitxa estava pensada per a passar-la com a control a cinquè de Primària, però al final no la vaig usar. Potser a algú li fa servei.


Aquesta altra fitxa estava pensada per a una recerca inicial, però també podria servir per a una avaluació inicial, o per a exercicis durant la fase de desenvolupament.

Animals vertebrats

Uns mots encreuats i una sopa de lletres sobre animals vertebrats, per a cinquè de Primària.

lunes, 22 de junio de 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ara a la portada